Milliószor énekeltem el Csöpinek ezt a kis dalt anélkül, hogy valaha is kóstoltam
volna a csicseriborsót. Mikor először ettem hummuszt, akkor jöttem csak rá, hogy
25 évet elvesztegettem az életemből!!! Azóta a csicseriborsó egyre nagyobb
helyet követel magának a konyhámban, készítettem belőle falafelt, sütőtökkel
kombinálva kiváló zöldséges egytál készült belőle. Azt már mondanom sem kell, hogy Csöpi jellemzően magában rágcsálja…Fél konzerv = reggeli.
Mikor szembe jött velem a csicseriborsó megpörkölésének gondolata, azonnal tudtam, hogy ezzel sem fogok melléfogni. Így is lett.
Mikor szembe jött velem a csicseriborsó megpörkölésének gondolata, azonnal tudtam, hogy ezzel sem fogok melléfogni. Így is lett.
Javaslom, hogy mindenki kísérletezze
ki a sütőjével a pontos sütési időt. Amikor először sütöttem, 20 perc után
megkóstoltam egy szemet, és 3 percenként rendszeresen ellenőriztem, hogy
állnak. A végén lesz egy-kettő, ami kicsit túlsül, illetve néhány, ami nem
eléggé ropogós, de ez a méretbeli különbségből adódik. A végeredmény egy nagy
tál ízletes, fehérjében gazdag ropogtatnivaló, ami – mint a chipsek úgy
általában – addiktív, és nem bírjuk majd letenni. Mindazonáltal jusson
eszünkbe, hogy hüvelyest termést rágcsálgatunk, és mint tudjuk, abból nem
ajánlatos túl sokat enni egyszerre :)
Hozzávalók:
- 1,5 bögre száraz csicseriborsó (konzervből is lehet, de ezt még nem próbáltam)
- 2 ek szőlőmagolaj
- ízesítéshez: só/chili/kömény/paprika/fahéj/méz stb. (csak sót használtam)
1. A csicseriborsót egy éjszakára
beáztatjuk.
2. Reggel leöntjük a levét, átmossuk,
és felitatjuk róla a vizet. (Konzerv esetében ugyanígy járunk el)
3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük
és 200 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük, amíg kissé megpirul és kellemesen
ropogós lesz. Sütés közben többször megrázogatjuk, hogy egyenletesen barnuljon. (Előfordulhat, hogy pattogó hangot hallunk közben, ilyenkor borsószem szétrepedt.)
4. Kivesszük a sütőből, ráöntjük az
olajat és fűszerezzük, majd alaposan összekeverjük.
5. Azonnal fogyasztjuk, mert aznap a legfinomabb. (Lezárt dobozban még másnap is okés.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése