photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2014. május 27., kedd

Feketebabos brownie

Van sejtésem arról, hogy nézhetsz most a képernyőre, szinte látom a kérdőjelekkel telepakolt szövegbuborékokat a fejed körül :) A válaszom igen, feketebabos brownie. Persze, hogy kételkedsz! Én is, sőt, szerintem minden épeszű ember ezt teszi, amikor meglát egy ilyen receptet. Már miért is akarnék babot tenni a sütimbe? Az a levesbe megy, nem? - merülnek fel jogosan a kérdések. Igen, oda is teheted, de a változatosság gyönyörködtet alapon, miért ne tehetnéd bele a brownieba is?

Elvileg minden nap tanácsos valamilyen hüvelyeset fogyasztanunk, mert rengeteg növényi fehérjét, rostot és egyéb ásványi anyagokat tartalmaznak. A fekete babban emelett még sok a vas, amiből jellemzően keveset fogyasztunk, úgyhogy már csak emiatt is igyekeznünk kéne minél gyakrabban az asztalra varázsolni valamilyen étel formájában. És valljuk be - nem örülne a család, ha minden nap bablevest, meg főzeléket kéne kanalazni...

Ha nem áll rendelkezésünkre fekete bab, úgy gondolom, hogy használhatunk vörösbabot is, a beltartalmi értékei nagyon hasonlók és talán könnyebben elérhető. Én még csak a feketével próbáltam, úgyhogy ha valaki beszámolna a vörösről, azt nagyon megköszönném.

Csak ódákat tudok zengeni erről a brownieról. Komolyan! A bab egész egyszerűen csodákat művel a sütivel; kéz a kézben jár a kakaóval és a kávéval. Olaj gyanánt bármilyen semleges ízű olajat használhatunk, nekem szőlőmagolajjal és kókuszolajjal is klasszul működött. Az édesítők közül juharszirupot és mézet is használtam már hozzá, készítsétek azzal, amelyik könnyebben elérhető! Egyiknek sem érvényesül kifejezetten az íze, úgyhogy tényleg egyre megy.

A végeredmény egy igazi brownie állagú, szottyogós süti (persze, ha nem sütjük túl hehe), amivel bárkit bátran megkínálhatunk. A receptet Pattycake oldalán találtam, akinek nagyon hálás vagyok, mert ezzel a recepttel feledtette velem a pár hónappal ezelőtti száraz fájdalmat, amit egy másik kajablogról sütöttem. 


Hozzávalók 20 x 20 cm-es formához:
  • 300 g feketebab készre főzve, lecsöpögtetve
  • 2 tojás
  • 100 g méz/juharszirup/agave
  • 70 g szőlőmagolaj/kókuszolaj olvasztva
  • 60 ml feketekávé
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 30 g holland kakaópor
  • 2 ek tápiókaliszt (másnéven tápiókakeményítő)
  • 1 mk fahéj
  • csipet só
  • 70 g csoki chip (vagy étcsokoládé kisebb darabokra tördelve)

1. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk. 

2. A lecsöpögtetett babot, a tojásokat, a mézet, a kávét, a vaníliakivonatot és az olajat késes robotgépbe és olyan simára dolgozzuk, amennyire lehetséges.

3. Egy kis tálban elkeverjük a kakaóport a tápiókakeményítővel és a fahéjjal, majd a masszához adjuk és simára keverjük.

4. Végül spatulával belekeverjük a csokibogyót is. 

5. A masszát sütőpapírral kibélelt négyszögletű sütőformába öntjük. Én 20 x 20 cm-t használok erre a célra.

6. Addig sütjük, amíg megszilárdul a massza. Nekem ez alul-felül sütésnél 165 fokon úgy 12 perc volt. Látni fogjuk, hogy a széle elkezd kivilágosodni. Lehet olyan érzésünk, hogy még nincs kész, de szedjük ki a sütőből és hagyjuk, hogy kihűljön szobahőmérsékleten. Aznap is finom, de ha kibírjuk, hogy lezárható dobozban hűtőbe tesszük és másnap fogyasztjuk, akkor még jobb élményben lesz részünk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...