photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2014. június 8., vasárnap

Mandulavaj (nyers)

Megmondom őszintén, hogy a mandulavaj az elmúlt időszakban egész egyszerűen kiment a fejemből. Létezéséről tudomást sem vettem, holott 1 évvel ezelőtt lelkesen készítettem pár heti rendszerességgel. Arra jutottam, hogy a lustaság játszhatott szerepet a dologban, amin most változtatni szeretnék és fogok is! Mert nem szép dolog elhanyagolni egy ilyen szuper dolgot, mint a mandulavaj. Szerepeltek már korábban is növényi vajak a blogon (kókuszvaj, pörkölt mandulavaj juharsziruppal), és ma úgy gondoltam, hogy illő, hogyha ezt a sort a nyers mandulavajjal folytatom. Vágjunk bele!

Eddig kétféleképpen készült nálam ez a vaj mégpedig héjastul és héj nélkül. Legutóbbi alkalommal megint a kényelmesebb oldalam érvényesült, hiszen a héjas változat felé húzott a szívem. Ezt ugyanis nem kell blansírozni, pucolni, megvárni, amíg megszárad stb. Azt hiszem ízlés kérdése, végülis így is, úgy is készíthető. 

Joggal teheted fel a kérdést, hogy mihez lehet felhasználni? Nyers édességeket szoktam belőle készíteni, amihez pár receptet már elő is készítettem az oldalon, úgyhogy nem fog megromlani, ne aggódj :)

Simán gyümölcsökre kenve is fincsi csemege.


 

Hozzávalók 1 bögréhez:
  • 260 g nyers, héjas mandula
  • nagy teljesítményű késes robotgép (nálam egy 650W-os Braun végzi a munkát, de az 1000W feletti gépek az igazán jók úgy gondolom)

1. A mandulát a gépbe tesszük és, nagy fokozaton elkezdjük pörgetni. 2-3 perc után már látni fogjuk, ahogy a mandula viselkedése megváltozik, elkezdenek összetapadni a szemek, majd szép lassan kezd masszává válni a dolog úgy a 6-7. perc környékén. 

Készítettem egy ábrát, hogy el tudjuk képzelni, a folyamatot. Fázisfotók 3 perc, 8 perc és 13 perc után:


Ahogy látható, először csak elkezd feltapadni az edény falára a finomra darált mandula. Tovább dolgozva egyre jobban egymáshoz tapadnak a szemek és az edény aljában összefüggő réteget képeznek. Többször meg kell állítani időközben a gépet, hogy lekaparjuk a faláról, a rátapadt masszát. Lesz egy pont, amikor elkezd bepotyogni a késre az edény faláról a massza, ekkor tudhatjuk, hogy jó úton járunk. A vége felé az egész gombóccá áll össze, közvetlenül azelőtt, hogy krémes állagot öltene. Az utolsó kép után még 2-3 percet adjunk a gépnek, és gyönyörű, sima állagú vajat kapunk végeredményül.


1 megjegyzés:

  1. az hogy lehet, h nekem nem allt ossze, hanem kb zsirosabb liszt allagu maradt?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...