photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2014. június 21., szombat

Kakaós minimuffinok kókuszliszttel (glutén- és laktózmentes)

Édesség édesség hátán, de ez már csak így megy itt az oldalamon :) 

Ezt a receptet ismét Elana oldalán találtam, akinél mostanában gyakran megfordulok. Azért szeretem, mert glutén- és laktózmentes, ráadásul kakaós és minimuffin formában sütve máris gyerekzsúrok/piknikek szereplőjévé tehető. A kicsik imádják, akár magában, akár valamilyen krémmel megbolondítva. Nekem nagyon fontos, hogy mit eszik a kisfiam, és igyekszem minden anyukának megmutatni a környezetemben, hogy igenis lehetséges egészségesebb formában előállítani a hagyományos kedvenceket. Szerintem kis odafigyelés és tájékozódás kérdése az egész.

A recept kókuszlisztet tartalmaz búzaliszt helyett, ami gyakran szembe jön velünk a gluténmentes receptekben, főleg ha süteményekről van szó. Ez egy nagyon magas rosttartalmú liszt, ami ugyanakkor alacsony mennyiségben tartalmaz szénhidrátot, ezáltal kiváló választás cukorbetegségben és coelakiában szenvedőknek. A lisztnek isteni kókusz illata van, viszont nem kell félnünk attól, hogy minden kókuszízű lesz, amibe csak beletesszük. Teljesen semleges íze széleskörű felhasználást tesz lehetővé :) Részemről muffinok és piskóták, tortaalapok készítéséhez szoktam használni. A végeredmény mindig könnyű, levegős tészta. 




A muffinok a sütőből kivéve is igazán finomak, de aki szeretné, nyugodtan turbózza meg valamilyen krémmel. Én legutóbb vegán tejszínhabot készítettem hozzá. Ehhez nincs szükségünk másra, mint magas zsírszázalékú (pl. 60% vagy afölötti) kókusztejre. Ezt tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, hogy jól lehűljön és összeálljon a tej. Kivesszük a dobozból a kívánt mennyiséget és habot verünk belőle úgy, mintha a tejszínhabbal tennénk. Ezután a muffinok tetejére kanalazzuk és tetszés szerint akár díszíthetjük is. 


Fontos megjegyzés: a gluténmentes lisztből készült tészták tipikusan folyósabb állagúak, mint amihez hozzászoktunk. Semmiképpen ne adjunk hozzá több lisztet. A kókuszliszt különösen jó nedvességmegkötő, éppen ezért nem is kell belőle sokat használni a recepteknél. Nyugodtan kísérletezzünk a búzaliszt kiváltásával, fontos, hogy szem előtt tartsuk a 3:1 arányt. Magyarul, ha a recept 150g búzalisztet kíván, akkor ez 50g kókuszliszttel helyettesíthető.

Hozzávalók 24 db minimuffinhoz:

  • 30 g kakaópor (1/4 bögre)
  • 35 g kókuszliszt (1/4 bögre)
  • késhegynyi só
  • fél mk szódabikarbóna
  • 1/4 mk őrölt fahéj
  • 3 nagy tojás
  • 40g szőlőmagolaj/kókuszolaj olvasztva (1/4 bögre)
  • 80g méz (1/4 bögre)
  • 2 ek nádcukor
  • 2 ek víz
  • 1 ek vaníliakivonat

1. Összekeverjük egy kisebb tálban a kakaóport, a kókuszlisztet, a sót, a szódát, és a fahéjat.

2. Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk az olajat, a mézet, a cukrot és a vaníliakivonatot, majd kézi mixerrel összekeverjük.

3. Beleöntjük a száraz hozzávalókat is.

4. A tésztát olajozott muffinformákba öntjük úgy, hogy 2/3 részig töltjük csak meg. (kb. 1 teáskanálnyi tészta)

5. Alul-felül sütésen 150 fokon, sima sütőben 170 fokon 15 perc alatt megsütjük. Tűpróba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...