Itt a nyár és vele együtt a gyümölcsszezon! Egy nagyon egyszerű pitét hoztam ma nektek, amit Eszternél találtam, és az első sütés után azonnal belopta magát a szívembe.
Gyerekként nagyon nem szerettem a gyümölcsös sütiket, mert mindig szét voltak főve benne a gyümik, és valahogy ezeknek az állaga nagyon nem volt a fogamra való. Mint ahogy a túróba rejtett mazsolától is rázott a hideg (mai napig így van), úgy a pitéket, és a különböző gyümölcsös tortákat is nagy ívben kerültem. Lehet, hogy ezért is lettem ekkora csokirajongó hm. Itt lesz a kutya elásva... :)
Amondó vagyok, hogy a gyümölcsöket frissen, lehetőleg a fáról/bokorról leszedve fogyasszuk, de ennél a piténél kénytelen vagyok kivételt tenni. Annyira finom!!! Nem szeretem szétfőzni és agyoncukrozni a gyümölcsöket, és kulimászt készíteni belőlük, szerintem úgy jók, ahogyan vannak. Tele vitaminnal és tápanyaggal, ami a főzés hatására nagyrészt elillan. Azért is szeretem ezt a süteményt, mert csak rádobálom a tésztára az adott idénygyümölcsöt (most éppen fincsi málnát találtam jó áron), és 20 perc múlva már veszem is ki a sütőből. Nincs szétfőve, agyonlottyadva, egészen felismerhető, mi is volt "fiatalkorában" :)
Gyerekként nagyon nem szerettem a gyümölcsös sütiket, mert mindig szét voltak főve benne a gyümik, és valahogy ezeknek az állaga nagyon nem volt a fogamra való. Mint ahogy a túróba rejtett mazsolától is rázott a hideg (mai napig így van), úgy a pitéket, és a különböző gyümölcsös tortákat is nagy ívben kerültem. Lehet, hogy ezért is lettem ekkora csokirajongó hm. Itt lesz a kutya elásva... :)
Amondó vagyok, hogy a gyümölcsöket frissen, lehetőleg a fáról/bokorról leszedve fogyasszuk, de ennél a piténél kénytelen vagyok kivételt tenni. Annyira finom!!! Nem szeretem szétfőzni és agyoncukrozni a gyümölcsöket, és kulimászt készíteni belőlük, szerintem úgy jók, ahogyan vannak. Tele vitaminnal és tápanyaggal, ami a főzés hatására nagyrészt elillan. Azért is szeretem ezt a süteményt, mert csak rádobálom a tésztára az adott idénygyümölcsöt (most éppen fincsi málnát találtam jó áron), és 20 perc múlva már veszem is ki a sütőből. Nincs szétfőve, agyonlottyadva, egészen felismerhető, mi is volt "fiatalkorában" :)
További plusz pont, hogy nem tartalmaz tejterméket, úgyhogy laktózérzékenyek is vidáman falatozhatják! A cukor mennyiségét felére csökkentettem az eredeti recepthez képest, nekünk így is elég édes. A tetejét sem szórom meg porcukorral, nem szeretem ha roszog a fogam alatt, meg ahogy említettem, szerintem bőven elég bele az a mennyiség, ami a tésztában van. De persze ez is ízlés dolga :)
Készítettem már cseresznyével és málnával, de úgy gondolom, hogy eperrel, szederrel, áfonyával, barackkal, meggyel is ugyanúgy működne a történet.
Aki szeretné, kiválthatja a liszt egy részét (eddig 100 g-ot próbáltam) mandulaliszttel, ill. kókuszliszttel. Ez utóbbinál próbáljuk betartani a 3:1-hez arányt, azaz 100 g búzalisztet kb. 33 g kókuszliszttel tudunk kiváltani. Kísérleteket folytatok a témában, a legutóbb 100 g búzalisztet és 50 g kókuszlisztet használtam a tésztához, működött. Ezt láthatjátok a képen. Eddig még nem készítettem el csak kizárólag kókuszlisztből, de ha legközelebb pitesütésre adom a fejemet, akkor tutira megpróbálom.
Hozzávalók (25 x 35 cm-es tepsi):
- 4 tojás
- 120 g nádcukor
- fél citrom lereszelt héja
- 1 dl semleges ízű olaj (pl. szőlőmagolaj - eredeti napraforgó olajat ír, de én azt nem használok)
- 1 dl víz
- 250 g finomliszt
- fél tk szódabikarbóna
- 350-400 g friss gyümölcs (málna/eper/cseresznye/áfonya stb.)
1. Egy 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy kikenünk olajjal és belisztezzük. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.
2. A tojásokat szétválasztjuk.
3. A sárgáját egy nagyobb tálba öntjük, és a cukorral fehéredésig verjük.
4. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, az olajat, a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet, és elkeverjük.
5. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába.
6. A tésztát a tepsibe öntjük és rádobáljuk a gyümölcsöket.
7. Tűpróbáig sütjük. (20-25 perc)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése