2013. augusztus 1., csütörtök

Burani Bonjon - Afgán padlizsán



Imádom a lilát, a kedvenc színem. Következésképp mindig szemeztem a padlizsánnal a zöldségesnél, de valahogy sohasem jött szembe az a recept, amiért leemeltem volna a polcról. Valahol tudtam, hogy aminek ilyen gyönyörű színe van, az rossz nem lehet, mégis mindig nélküle távoztam. Évek teltek el így, most már szánom-bánom.

Aztán pár hónapja a kezembe vettem egy könyvet, és megakadt a szemem egy néven: Burani Bonjon. Annyira szép, nem? Olyan titokzatosan-egzotikusan hangzott, és ígéretes volt az ízvilág. Elhatároztam, belevágok! És azóta belehabarodtam a padlizsánba, legalábbis ebbe a formájába biztosan. Lehet, hogy aggódnom kéne, mert a férjem is… :P

Hozzávalók 2 főre:
  • 1 db 400-500 g-os padlizsán
  • kb. 70 ml olívaolaj
  • cayenne bors vagy chili
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 400 g lecsöpögtetett, darabolt paradicsom
  • 1 tk kurkuma
  • bors
  • 3 ek petrezselyem vagy koriander aprítva


Mentás joghurtszószhoz:
  • fél bögre joghurt (125 ml)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk szárított mentalevél vagy 5-6 friss mentalevél aprítva


1. Először elkészítjük a joghurtszószt: a felaprított fokhagymát, a sót és a mentát elkeverjük a joghurttal, és 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

2. A sütőt 190 fokra kapcsoljuk. A padlizsánt 1 cm széles karikákra vágjuk, és a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymás mellé.

3. A sót és a cayenne borsot elkeverjük az olívaolajjal, és bekenegetjük vele a padlizsánok tetejét (a másik felüket nem kell). 

4. 10-15 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk őket időközben. Mindkét oldaluk legyen megpirulva kissé, és puhuljanak meg.

5. Miközben sül a padlizsán, elkészítjük a paradicsomszószt: serpenyőben 2 evőkanálnyi olajon megfuttatjuk a vöröshagymát, és ha megpuhult, rádobjuk a fokhagymát is. 1 perc múlva beleöntjük a darabolt paradicsomot, kurkumával, kevés borssal fűszerezzük, 10 percig főzzük.

6. Ezután egy olajozott jénaiba rétegezünk: 1 réteg padlizsánkarika, 1 réteg paradicsomszósz, ezt ismételjük még egyszer. A 190 fokos sütőben 10 percig hagyjuk, hogy a padlizsán és a szósz összeismerkedjenek egymással.

7. Ha kicsit hűlt, a tetejére joghurtos mentaszószt csurgatunk, és meghintjük apróra vágott petrezselyemmel/korianderrel.

8. Köretnek adjunk hozzá pita kenyeret/kölest/rizst/kuszkuszt. 


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...