Ennek a bejegyzésnek már másodszor veselkedek neki, mert valahogy nem akarnak jönni a magvas gondolatok! Bámulom a fehér felületen villogó kurzort, és semmi...vagy ha lehet, még annál is kevesebb. Alkotói válság? Az nem lehet!
"Állj fel és fuss egy kört!" - szokta mondani Anyukám...Igenám, csak hogy már egyszer felálltam úgy 1 héttel ezelőtt. Aztán alig akaródzott visszajönni :) Szóval most tutira maradok.
Megint villog a kurzor...
Spirulina golyók. Erre a névre hallgatnak ezek a golyócskák, de hogyha ténylegesen ezt a címet adtam volna a posztnak, nem hiszem, hogy sokakat érdekelne. Mert hogy mi is az a spirulina? Valami egészséges? Valami zöld, igaz? És akkor mit keresne egy desszertgolyóban? Logikai bukfenc!!!
Pedig nem csalás, nem ámítás hölgyeim és uraim, a zöld színű port igenis bele lehet rejteni jópár receptbe, főleg azokba, amik kakaóport is tartalmaznak, és így a végeredmény nem egy sötétzöld szörnycsimbók, hanem egy gusztusos kis kakaós finomság lesz.
Nem hiszed el? Vess csak egy pillantást a képre alant!
Hoppácska! Megennéd, mi? :)
Kis türelmet, és már jön is recept, de előtte a kötelező napi okosság! Mert nem elégszem meg azzal, hogy letunkolod az emésztőcsatornádon a táplálékot, nem-nem! Szeretném, hogy tudd, miért pont ezt kéne fogyasztanod :)
Tehát. Adott nekünk két szuper összetevő, ejtsünk róluk pár szót röviden. (Csak hogy ne menjen el az életkedved...)
Emeljünk kalapunkat, és mélyen hajonljunk meg első delikvensünk előtt, akinek személyében A Magok Királyát tisztelhetjük! Bizony ám! A szezámmag az egyik legtutibb kalcium forrás, úgyhogy felejtsük el azt a mantrát, hogy fogyasszunk sok tejet és tejterméket, mert attól lesznek erősek a csontjaink. A tejben van kalcium, ez így igaz, de már megint az arányokkal van a gond. A kalcium mellett rengeteg fehérje is van benne, ami savasít, és ezt a szervezetnek semlegesítenie kell, ezért pont kalcimot/foszfort/magnéziumot stb. von el más területekről.
Erre mondják azt, hogy adtál a sz**nak egy pofont :)
Szóval ha kalcium kell, egyél sok szezámmagot lehetőleg őrölt formában!
A spirulina algát én elsősorban energetizáló hatása miatt szereztem be, de amellett, hogy növeli a szervezet energiaszintjét lúgosít, sok antioxidánst, béta-karotint, D- és K-vitamint tartalmaz. Ezzel nálam ki is váltotta a helyét a konyhapolcon.
Ígéretemet megtartva, jöjjön a recept :)
Hozzávalók 24 db golyóhoz:
- 1 bögre szezámmag őrölve (nyersen, nem pirítva)
- 1/3 bögre kakaópor
- 1/3 bögre méz
- 2 ek kókuszolaj
- 1/2 tk fahéj
- kb. 3500 mg spirulina (így közel 150g került 1 db golyóba, gyerekek is fogyaszthatják nyugodtan)
1. A szezámmagot megőröljük, ha a spirulina tabletta állagú, mozsárban porrá zúzzuk.
2. Elkeverjük a száraz összetevőket, majd hozzáadjuk a mézet és a kókuszolajat. Jól formázható masszát kell, hogy kapjunk. (Ha nem áll össze, tegyünk hozzá még egy kis olajat/mézet.)
3. Leccsippentünk a masszából egy teáskanálnyi darabot és tenyerünk között golyókat formázunk. Ha túlságosan ragad a kezünk, vizezzük be egy kicsit, és folytassuk a formázást.
4. Pár órára hűtőbe rakjuk, és lezárható dobozban ott tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése