Manapság menő az indiai kaja. Ki merem jelenteni, hogy ez az új
McDonald’s. Errefelé egymást érik az indiai sütödék, van, hogy egyik-másik
előtt péntek-szombat este kígyózó sor áll. Biztosan finomat főznek!
Azért mondom, hogy biztosan, mert még nem kóstoltam. Viszont már jó
ideje izgatja a fantáziámat, úgyhogy mikor a kezembe került egy naptárból az
alábbi recept, nem voltam rest lefordítani a tartalmát. Egyszerűnek, gyorsnak
és ígéretesnek tűnt, felkerült a kipróbálandók listájára. Ez nálam azt jelenti,
a receptes füzetem alatt levő kupac mélyére került, ahol hosszú-hosszú
hónapokra feledésbe merül. Szomorú, de így van.
Aztán egyik nap úgy keltem fel, hogy „Ma már pedig ezt fogok főzni!”
Veletek is van ilyen? Felkelsz és tudod, hogy ma azt KELL elkészítened! Mert
különben nem tudom mi lesz. (Valószínűleg semmi, de ott van az a sürgető
ösztön. Durva.)
Mikor megkóstoltam, sokadszor tettem fel magamnak a következő kérdést:
„Miért is vártam ennyi időt a kipróbálással?” Fogadkozások, hogy ilyen csúnyán
többet semmit nem süllyesztek el a kupac mélyére. Tálalok, kis családom
elégedetten hümmög és érdeklődik a recept után. Aztán megállapítjuk, hogyha
ilyen az indiai konyha, akkor szeretjük :)
Hozzávalók 4 főre:
- 2 ek vaj
- 5-600 g csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek reszelt gyömbér
- ½ tk fahéj
- ½ tk kurkuma
- ¼ tk kardamom
- ½ bögre paradicsompüré (Mutti)
- ½ bögre joghurt
- só
- bors
- ¼ bögre koriander/petrezselyem*
1. Serpenyőben 2 ek
vajat olvasztunk, és közepes lángon lepirítjuk a kockára vágott csirkemellet,
kb. 4-5 perc alatt.
2. Hozzáadjuk először
a felaprított vöröshagymát, majd a reszelt gyömbért, a fokhagymát és a
fűszereket. 2 percig sütjük.
3. Beleöntjük a
paradicsomszószt és fedő alatt 10-15 percig főzzük.
4. Végül hozzáadjuk a
joghurtot és még 3-4 percig főzzük.
5. A legvégén
belekeverjük az apróra vágott koriandert/petrezselymet.
* Petrezselymet
használtam, mert ad1 – Egy tonna nő belőle a tetőkertben, ad2 – A ház urát már a
koriander szagával ki tudnám üldözni a világból, de természetesen ettől még
autentikusabb az étel, úgyhogy aki bírja, hajrá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése