photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. szeptember 8., vasárnap

Sajtos puffancs - Az életmentő rágcsa


A könyöködön jön ki a sajtos pogi és a sajtos rúd? Aggodalomra semmi ok, puffancsra fel! 

Ezek az apróságok igazi életmentők tudnak lenni, mikor az ember lánya egy költözéssel, lakásfelújítással/-berendezéssel és takarítással töltött hétvége utáni első napon óvodába adja az egy szem fiú gyermekét. És történetesen ez a kicsi fiú gyermek nagyon szereti a pocakját - tudom, jó pasi lesz :) Már most az a szentem :) Nem vagyok elfogult!!!

Kis törpének nem erőssége a reggeli, az óvodában elfogyasztott tízórai pedig nem kompenzálja az intenzív homoklapátolással és sínépítéssel járó energiaveszteséget, így a végeredmény egy farkaséhes gyermek a déli órákban. Ekkor jön jól 10 karú Siva-anyu (na meg egy jó recept...), aki egy kézi habverő, egy lábas, egy sütő és néhány alapanyag segítségével ripsz-ropsz életre hívja a mentőfalatokat. 

Puffancsok dobozba be, egy szép, piros alma társaságában. Kisfiamnak okosan az almát kínálom be először, sosem ette még ilyen gyorsan, nem hiszek a szememnek. Battyogunk tovább. Mi van még a dobozban? - kérdezi. Puffancsok - válaszolom. Csillog a kis szeme, röhög, kivesz egyet. Hmmm, ezt szeretem, ez finom - mondja. Betömi az utolsó szemig, majd megkérdezi, hogy van-e még? Igen, otthon - válaszolom. Most mondjam, hogy ilyen gyorsan még sosem értünk haza? :)

Recept kisebb módosításokkal innen.


Hozzávalók 2 tepsihez/80 db-hoz:
  • 220 ml víz
  • 80 g vaj
  • csipetnyi chili
  • 140 g liszt
  • 4 db kisebb/3 db nagyobb tojás
  • 150 g karakteres ízű sajt lereszelve (pl. cheddar, grana padano stb.)

1. A sütőt 210 fokra kapcsoljuk.

2. Egy edényben feltesszük melegedni a vizet a vajjal, pici sóval és chilivel. 

3. Ha a vaj elolvadt, beleöntjük a lisztet és gyors mozdulatokkal elkeverjük. El fog válni az edény falától és bele fog ragadni a kézi habverőbe. Azonnal levesszük a tűzről, és 2 percre félretesszük hűlni.

4. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és elkeverjük.

5. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot, azzal is elkeverjük. Pár percig hagyjuk pihenni.

6. Most választunk, hogy flancolunk egy kicsit, vagy sietünk. 

a ) Ha utóbbi, akkor fogunk egy kanalat, és sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat helyezünk, kb. akkorát, mint egy koktélparadicsom. Hagyjunk ki a halmok között kis helyet, mert - bármilyen meglepő - fel fognak puffadni :)

b) Bibelődősebbek ragadjanak habzsákot (vagy a sarkánál kivágott zacseszt), és azzal nyomjanak tetszetős halmokat.

Először előfordulhat, hogy kicsit folyós a massza (tojások eltérő mérete), ne pánikoljunk, nagyon finom tallérok készülnek majd (én először így jártam, hiába, puding próbája...:))

7. 210 fokos sütőbe lökjük őket 10 percre, majd mérsékeljük a hőfokot 190 fokra, és még 20 percet sütjük őket, ill. addig, amíg szép barnák lesznek. 


1 megjegyzés:

  1. :-)
    Úgy látszik elsőre tallérnak kell lenni :-) - nekem is az lett. Valahol már gondoltam rá, mikor összekevertem, mert kissé lágynak tűnt a tészta - viszont nagyon FINOM!
    Legközelebb remélem már nekem is puffancsok lesznek .:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...