Mikor süldőlány koromban beültünk kártyázni egy új csapatba, illedelmesen megkérdeztük, hogy milyen szabályok szerint folyik a játék. Erre az egyik fazon teljesen elhűlt fejjel közölte, hogy "Póker csak egyféle van!" Aztán percekkel később kiderült, hogy ez ilyen, ez olyan, az a játékos pedig amolyan módon ismeri a játékot, úgyhogy azóta ez a mondat szállóigévé vált a famíliában. Tanulság? Mindig tisztázzuk az alapszabályokat - és ez nem feltétlenül csak a kártyázásra vonatkozik :)
Így van ez a mai bejegyzésem főszereplőjével is, a százféleképpen átformált és sokszor lebutított spaghetti carbonárával is. Szénégető spagetti kérem, csak egyféle van!
Most gondolom várod az eredeti receptet...Háhh! Az most itt nem lesz :) Mert hogy engem jelen esetben nem az eredeti érdekel, ahhoz volt szerencsém a szlovén tengerparton. Ha csak ott ettem volna, nem pötyögném szorgosan jelenlegi bejegyzésemet...A carbonara-készítési kedvemet az egyik Liszt Ferenc téri olasz étterem hozta meg, ahol ki mertem rendelni az "igazit". Mármint a számomra igazit. Meg talán a magyar bendőhöz közelebb állót. Ebben a verzióban sok a fokhagyma, nem látott nyers tojást, és a tejszín sem csak mutatóban van rajta.
Nekünk itthon ez a carbonara, de ki-ki nyugodtan keresztelje át Pistikére vagy Dzsesszikára, az eredmény ugyanaz lesz: egy finom, laktató ebéd :)
Nekünk itthon ez a carbonara, de ki-ki nyugodtan keresztelje át Pistikére vagy Dzsesszikára, az eredmény ugyanaz lesz: egy finom, laktató ebéd :)
Hozzávalók 4 főre:
- 1 csomag spaghetti
- 150 g szalonna-sonka vegyesen (én felsált szoktam használni)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1,5-2 dl tejszín
- szerecsendió
- 40 g parmezán + a tetejére
- só, bors
- kevés olaj
1. Feltesszük a tésztának a vizet főni egy nagyobb lábasban, sót és kevés olajat teszünk bele.
2. A szalonnát és a sonkát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. (felejtsük el a fokhagymanyomót, teljesen jól működik a kés)
3. Ha forr a főzővizünk, dobjuk bele a tésztát, az első pár percben kevergessük meg, majd főzzük al dentére!
4. Felmelegítünk egy kisebb edényt, beledobjuk a szalonnát, megvárjuk, amíg kicsit kisül a zsírja, és rádobjuk a sonkát is.
5. Pár perc elteltével beledobjuk a fokhagymát, 2 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.
6. Egy tányérba beleütjük a tojást, ráöntjük a tejszínt, villával elkeverjük. Szerecsendiót és parmezánt reszelünk bele, majd megint elkeverjük.
7. Ha megfőtt a tésztánk, leszűrjük, majd visszaborítjuk a lábasba, amibe főztük.
8. Alacsonyabb lángra kapcsoljuk a rezsót, a tésztára tesszük a megpirított szalonnát, és nyakon öntjük a tejszínes keverékkel. Alaposan átkeverjük, pár percig hagyjuk sercegni, hogy egy kicsit süljön át a tojás, majd levesszük a lángról.
9. Tálalásnál még egy kevés parmezánt reszelünk a tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése