Bátraké a szerencse! Ezzel a jelmondattal a fejemben álltam neki az alábbi étel elkészítésének.
Nem titok, hogy kétszer is fel kellett csapnom a Wikipédia lapjait, hogy felhomályosítsam magamat, mivel is állok szemben.
Egyébként ugyanabban a vegetáriánus szakácskönyben akadtam rá a receptekre, ahol az Afgán padlizsánt is helyet kapott, és mivel azt kitörő lelkesedéssel fogadta a nagyérdemű (huhhh), ezért ez a zöldséges rizs is hamarosan terítékre került. Igen ám, de idő és alapanyag (spenót) híján önmagában került felszolgálásra. Hiba volt. Mert nem véletlen, hogy a biryani mellé mindig valamiféle curryt vagy raitát szolgálnak fel :)
Sebaj, a legközelebbi alkalommal pótoltam a hiányt, és az élmény kárpótolt az előbbi kudarcért.
Hozzávalók 3 főre:
Nem titok, hogy kétszer is fel kellett csapnom a Wikipédia lapjait, hogy felhomályosítsam magamat, mivel is állok szemben.
Egyébként ugyanabban a vegetáriánus szakácskönyben akadtam rá a receptekre, ahol az Afgán padlizsánt is helyet kapott, és mivel azt kitörő lelkesedéssel fogadta a nagyérdemű (huhhh), ezért ez a zöldséges rizs is hamarosan terítékre került. Igen ám, de idő és alapanyag (spenót) híján önmagában került felszolgálásra. Hiba volt. Mert nem véletlen, hogy a biryani mellé mindig valamiféle curryt vagy raitát szolgálnak fel :)
Sebaj, a legközelebbi alkalommal pótoltam a hiányt, és az élmény kárpótolt az előbbi kudarcért.
Hozzávalók 3 főre:
Zöldséges biryani:
- 1/2 bögre lencse (115g)
- fél fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- fél fej karfiol
- 1 bögre basmati rizs (200g)
- 1/4 bögre mazsola (50g)
- 6-7 dl zöldség alaplé vagy víz
- 1 tk kurkuma
- só
- bors
- 1/4 bögre szeletelt/aprított mandula megpirítva (40g)
1. A lencsét egy kisebb edényben 10 percig előfőzzük, majd leöntjük a levét.
2. Nagy serpenyőben 1 ek olajat hevítünk, és rádobjuk a rizst.
3. Kb. 3 perc pirítás után rádobjuk a feldarabolt vöröshagymát, együtt sütjük.
4. Megint 3 perc után beletesszük a felaprított fokhagymát, majd a felkockázott répa, a karfiol, a lencse és a mazsola következik.
5. Felöntjük fél liter vízzel/alaplével. Sózzuk, borsozzuk.
6. 10 perc után belekeverjük a kurkumát, további folyadékot öntünk alá, és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul.
7. A szeletelt mandulát külön serpenyőben kissé megpirítjuk és a tetejére szórjuk.
Spenót raita:
- 4 dl joghurt
- 200 g spenót aprítva
- 1 marék friss menta aprítva
- fél citrom reszelt héja
- 2 ek citromlé
- fél mk só
- bors
1. Ha vizes joghurttal dolgozunk, fél óráig lecsöpögtetjük. Én most görögöt használtam, azzal nem volt gond.
2. A spenótot felszecskázzuk és fedő alatt 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk, lecsöpögtetjük.
3. Az összes hozzávalót elkeverjük, behűtjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése