photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. október 20., vasárnap

Zöldséges biryani spenót raitával

Bátraké a szerencse! Ezzel a jelmondattal a fejemben álltam neki az alábbi étel elkészítésének. 

Nem titok, hogy kétszer is fel kellett csapnom a Wikipédia lapjait, hogy felhomályosítsam magamat, mivel is állok szemben.

Egyébként ugyanabban a vegetáriánus szakácskönyben akadtam rá a receptekre, ahol az Afgán padlizsánt is helyet kapott, és mivel azt kitörő lelkesedéssel fogadta a nagyérdemű (huhhh), ezért ez a zöldséges rizs is hamarosan terítékre került. Igen ám, de idő és alapanyag (spenót) híján önmagában került felszolgálásra. Hiba volt. Mert nem véletlen, hogy a biryani mellé mindig valamiféle curryt vagy raitát szolgálnak fel :)  

Sebaj, a legközelebbi alkalommal pótoltam a hiányt, és az élmény kárpótolt az előbbi kudarcért. 



Hozzávalók 3 főre:

Zöldséges biryani:
  • 1/2 bögre lencse (115g)
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél fej karfiol
  • 1 bögre basmati rizs (200g)
  • 1/4 bögre mazsola (50g)
  • 6-7 dl zöldség alaplé vagy víz
  • 1 tk kurkuma
  • bors
  • 1/4 bögre szeletelt/aprított mandula megpirítva (40g)

1. A lencsét egy kisebb edényben 10 percig előfőzzük, majd leöntjük a levét.

2. Nagy serpenyőben 1 ek olajat hevítünk, és rádobjuk a rizst. 

3. Kb. 3 perc pirítás után rádobjuk a feldarabolt vöröshagymát, együtt sütjük.

4. Megint 3 perc után beletesszük a felaprított fokhagymát, majd a felkockázott répa, a karfiol, a lencse és a mazsola következik. 

5. Felöntjük fél liter vízzel/alaplével. Sózzuk, borsozzuk.

6. 10 perc után belekeverjük a kurkumát, további folyadékot öntünk alá, és addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. 

7. A szeletelt mandulát külön serpenyőben kissé megpirítjuk és a tetejére szórjuk.

Spenót raita:
  • 4 dl joghurt
  • 200 g spenót aprítva
  • 1 marék friss menta aprítva
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 ek citromlé
  • fél mk só
  • bors

1. Ha vizes joghurttal dolgozunk, fél óráig lecsöpögtetjük. Én most görögöt használtam, azzal nem volt gond.

2. A spenótot felszecskázzuk és fedő alatt 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk, lecsöpögtetjük.

3. Az összes hozzávalót elkeverjük, behűtjük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...