Fokhagymás vajjal bolondított
finomság nálam bármikor jöhet, főleg akkor, ha ilyen jópofa péksütemény
formájában kerül az asztalra. A tésztája rendkívül egyszerű, gyakorlatilag olyan, mint az alap pizzatésztám, a hangsúly ezúttal inkább a rendhagyó formán és az aromás bevonaton
van.
Csöpi imád segédkezni az elkészítésükben (nah meg persze az elfogyasztásukban is), szóval kiváló családi programmá is válhat a készítés, csak ajánlani tudom.
Sokkal jobban szeretek a kezébe kelt tésztát adni, az nem olyan érzékeny, mint a linzertészta, amit előszeretettel szaggat ki - néha a felismerhetetlenségig...Tudom, értékelendő az igyekezet :) És azért olyan finom minden, mert ő is segített!
Jah, azt még nem mondtam, hogy ezeket a finomságokat ő propellereknek hívja :)
Hozzávalók 20 db-hoz:
Tésztához:
- 400 g fehérliszt
- 100 g tönkölybúza liszt
- 20 g friss élesztő
- 1 tk nádcukor
- 1 tk só
- fél dl olívaolaj
- kb. 2 dl meleg víz
Fokhagymás bevonathoz:
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 40g vaj olvasztva
- 2 ek aprított petrezselyem
1. Az élesztőt 1,5 dl cukros melegvízben felfuttatjuk.
2. Az összetevőkből tésztát dagasztunk, amit langyos helyen duplájára kelesztünk. (kb. 40 perc)
3. A tésztát olajozott munkafelületre borítjuk és kétfelé szedjük.
4. Az egyik részt megnyújtjuk úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag, 15 x 30 cm nagyságú téglalapot kapjunk. Széltében ketté vágjuk, majd a két felet 5 részre osztjuk hosszában úgy, hogy végeredményként 10 db kis tésztacsíkot kapjunk.
Erre gondoltam:
Erre gondoltam:
5. Fogunk egy tésztacsíkot, és rudat formázunk belőle úgy, hogy sodrás közben kicsit meg is nyújtjuk (kb. 22 cm hosszú legyen). Ezután megcsomózzuk, mint a cipőfűzőt.
6. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, így a végeredmény 20 db fityisz lesz.
7. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük a megformázott péksüteményeket. (kb. 20-25 perc)
8. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
9. Miközben sülnek, az olvasztott vajon kb. 2-3 perc alatt lepirítjuk a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a felaprított petrezselymet.
10. Az elkészült fityiszeket 5 percig hagyjuk hűlni, majd bekenegetjük őket a vajas mázzal. Amint kihűltek, már mehetnek is az emésztő csatornába.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése