2013. október 6., vasárnap

Fokhagymás fityiszek és propellerek

Fokhagymás vajjal bolondított finomság nálam bármikor jöhet, főleg akkor, ha ilyen jópofa péksütemény formájában kerül az asztalra. A tésztája rendkívül egyszerű, gyakorlatilag olyan, mint az alap pizzatésztám, a hangsúly ezúttal inkább a rendhagyó formán és az aromás bevonaton van. 

Csöpi imád segédkezni az elkészítésükben (nah meg persze az elfogyasztásukban is), szóval kiváló családi programmá is válhat a készítés, csak ajánlani tudom.
Sokkal jobban szeretek a kezébe kelt tésztát adni, az nem olyan érzékeny, mint a linzertészta, amit előszeretettel szaggat ki - néha a felismerhetetlenségig...Tudom, értékelendő az igyekezet :) És azért olyan finom minden, mert ő is segített! 

Jah, azt még nem mondtam, hogy ezeket a finomságokat ő propellereknek hívja :)



Hozzávalók 20 db-hoz:

Tésztához:
  • 400 g fehérliszt
  • 100 g tönkölybúza liszt
  • 20 g friss élesztő
  • 1 tk nádcukor
  • 1 tk só
  • fél dl olívaolaj
  • kb. 2 dl meleg víz

Fokhagymás bevonathoz:
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 40g vaj olvasztva
  • 2 ek aprított petrezselyem

1. Az élesztőt 1,5 dl cukros melegvízben felfuttatjuk.

2. Az összetevőkből tésztát dagasztunk, amit langyos helyen duplájára kelesztünk. (kb. 40 perc)

3. A tésztát olajozott munkafelületre borítjuk és kétfelé szedjük. 

4. Az egyik részt megnyújtjuk úgy, hogy kb. 1 ujjnyi vastag, 15 x 30 cm nagyságú téglalapot kapjunk. Széltében ketté vágjuk, majd a két felet 5 részre osztjuk hosszában úgy, hogy végeredményként 10 db kis tésztacsíkot kapjunk. 

Erre gondoltam:


5. Fogunk egy tésztacsíkot, és rudat formázunk belőle úgy, hogy sodrás közben kicsit meg is nyújtjuk (kb. 22 cm hosszú legyen). Ezután megcsomózzuk, mint a cipőfűzőt.

6. A tészta másik felével ugyanezt tesszük, így a végeredmény 20 db fityisz lesz. 

7. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük a megformázott péksüteményeket. (kb. 20-25 perc)

8. 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

9. Miközben sülnek, az olvasztott vajon kb. 2-3 perc alatt lepirítjuk a fokhagymát, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a felaprított petrezselymet.

10. Az elkészült fityiszeket 5 percig hagyjuk hűlni, majd bekenegetjük őket a vajas mázzal. Amint kihűltek, már mehetnek is az emésztő csatornába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...