Jó pár évnek
el kellett telnie, míg hajlandó voltam egy csokoládés édesség helyett bármi
mást készíteni. Ha jól emlékszem a tiramisú volt az első, aminek helyet
szorítottam a listámon. Jó, tudom, kakaóporral van megszórva, úgyhogy nem az
igazi…Na de aztán jött az aranygaluska meg az almás pite hmmm. A túrós
epertorta! Jajj, azt nagyon szeretem! Szóval szép lassan rájöttem, hogy nem vagyok
reménytelen, csoki nélkül is szép az élet (vele meg még szebb :), bocs javíthatatlan
csokimánia).
A másik
dolog, amiben Kristina (aka. RAW) inspirált, hogy kicsit utánanézzek az ún.
nyers édességeknek. Nagyon barátságos kis vidékre tévedtem, a hozzávalók között
sok-sok magocskával, aszalt gyümölccsel, mézzel és persze kakaóporral (helló!)
is találkoztam. Tele van velük a kamra, úgyhogy most már semmi sem tarthat
vissza, indul a kísérleti szezon!
A
választásom ezekre a mogyoróvajas golyókra esett – ne kérdezzétek, hogy miért,
még csak nem is kakaós…Aztán mikor elfogyasztottam az első golyót, akkor jöttem
rá, mi is volt az. Egy rég elfeledett ízvilág, amit utoljára gyerekkoromban
tapasztaltam. Hangosan felkiáltottam: „Hiszen ez olyan, mint a Dunakavics!” Az
édes méz és a földimogyoró találkozása, valamint a szezámmag roszogása a fogak
alatt egy az egyben gyerekkorom egyik kedvenc édességét juttatja eszembe.
A recept innen, akit érdekelnek a nyers dolgok, és szereti a hasát, annak kötelező, hogy Stephanie könyve ott legyen a polcán!
Hozzávalók 50 db golyóhoz:
- 1 bögre zabpehely - 100g
- 1 bögre szezámmag (pörköletlen) - 150g
- ¾ bögre mogyoróvaj - 190g
- 1/3 bögre méz - 115g
- 1 tk vanília kivonat - elhagyható
- csipet só
1. A
hozzávalókat tegyük egy tálba, dolgozzuk össze. A végeredmény egy masszív, jól
formálható tészta.
2.
Lecsippentünk a tésztából egy darabot és a tenyerünk között golyókat formázunk.
(kb. 2 cm átmérő) Ha túl ragadós a kezünk, öblítsük le vízzel és folytassuk a
formázást.
3. Hűtőben 2
hétig, fagyasztóban 2 hónapig is eláll – már ha megéri ezt a hosszú időt...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése