Egy kis sült krumplit? Naná! Most
rögtön egy tállal! Sült krumpli/steak burgonya/röszti nálam mindig jöhet, ha „csipegethetnékem”
támad és sósra vágyom. Nem tudom, ki hogy van vele, de akármennyire szeretem a
burgonyát, általában kétszer is meggondolom, hogy elkészítem-e ebédre vagy vacsorára.
Hogy miért? Vagy sok vele a bíbelődés, vagy egész egyszerűen éhen halok, míg a
belőle készített ételt az asztalra tudom rakni. Ezt az agonizálást szüntette be
az életemben az alábbi pofon egyszerű étel. Nem kell hozzá egy liter olaj, nem
kell hámozni, nem kell várni, hogy felforrjon a víz. vagy hogy bemelegedjen a
sütő. Előkészülettel együtt 15 perc, ha csak snacknek szeretnénk, ha főételnek,
akkor 25 perc a szintidő. Az azért nem rossz – valljuk be.
Hozzávalók 1főre-főétkezés:
- 2-3 db kisebb szem burgonya (kb. 30-40 dkg)
- 1 ek szőlőmagolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk oregánó
- parmezán ízlés szerint
- 2 szál újhagyma/apróra vágott snidling
1. Megmossuk a burgonyát, és fél cm
vastagságú szeletekre karikázzuk.
2. Közepes lángon egy nagy, lapos
serpenyőben (legjobb az öntöttvas, de anélkül is működik) 1 ek olajat hevítünk
és szépen, egymás mellé belefektetjük a krumpli karikákat. Csak annyit tegyél
bele, hogy kényelmesen elférjenek. Attól függően, hogy mennyire vagy éhes, vagy
hány főre készítesz, egy, kettő, akár három kör sütést is csinálhatsz. A fenti
mennyiség nekem általában 2 serpenyőnyi krumplit jelent. Ha csak nassolni
szeretnék, egy serpenyővel szoktam sütni, ha főétkezésnek készítem el, akkor
kettőt. Addig sütjük a karikákat, míg az aljuk kezd megbarnulni, és a burgonya
kezd puhulni. (kb. 5perc)
3. Megfordítjuk, a másik oldalukat is
megsütjük.
4. 2 perc sütés után rászórjuk az
apróra vágott fokhagymát, megrázogatjuk a serpenyőt. Megszórjuk oregánóval. (A
fokhagymát semmiképp ne tegyük hozzá túl korán, mert megég és megkeseredik.)
5. Ekkor villával ellenőrizheted,
hogy elég puha-e már a krumplid. Ha igen, reszelj egy kis parmezán sajtot, és
oszlasd el egyenletesen a karikákon. Várd meg, amíg a sajt kicsit megolvad és
megpirul, húzd le a serpenyőt a tűzről és tedd ki egy tálra. Ha nagyon éhes
vagy, süss még egy adagot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése