photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2014. január 13., hétfő

Guacamole (Avokádókrém)

A tavaszias idő annyira lelkesít, hogy folyton a friss, harsogó színű zöldségeken és gyümölcsökön jár az eszem, amik idén lejönnek majd a kis kertünkből. Ilyenkor télen az egyik legkedvesebb gyümölcs számomra az avokádó, hiszen élénk zöld színe kapásból vidámabbá teszi a legborongósabb napot is. Azoknak mondom, akik esetleg idegenkednének tőle, hogy próbálják ki bátran, krémekhez, smoothiekhoz kiváló alapanyag, semleges íze miatt kedvünkre kombinálhatjuk más gyümölcsökkel, fűszerekkel. Kiváló fehérjeforrás, amely a szintén magas rosttartalmával kombinálva könnyen felszívódóvá is teszi azt a szervezet számára. Emellett egészséges zsírokat és karotinoidokat is tartalmaz. 

Az avokádó a turmixokat krémessé varázsolja (lásd: Bonne Santé smoothie), önmagában pedig ebből kifolyólag kiváló mártogatós zöldségek, kenyér vagy húsétel mellé. 

A guacamole a mexikói konyha egyik legismertebb fogása, és mint a legtöbb ételnek, ennek is több változata létezik. Itt most azt osztom meg, ami számunkra a legkedvesebb, vöröshagymával, fokhagymával, chili nélkül, hogy a gyerekek is bátran tunkolhassák :) 



Hozzávalók 1 bögréhez (250ml):
  • 2 db érett avokádó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél lime leve
  • 1 csapott mk só
  • apróra vágott koriander vagy petrezselyem (ezeket én nem mindig rakom bele)
  • esetleg chili

1. Felaprítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a koriandert/petrezselymet és késes robotgépbe tesszük. 

2. Az avokádót félbe vágjuk, eltávolítjuk a magját és a húsát késes robotgépbe kanalazzuk.

3. Megszórjuk sóval, ráfacsarjuk a lime levét és közepes fokozaton simára dolgozzuk.

4. Lezárható edénybe tesszük és hagyjuk állni fél órát, hogy összeérjenek az ízek. 

A sorrendet tartsuk be, a lime-ot ne hagyjuk ki, mert az avokádó hamar oxidálódik, bebarnul és elveszíti szép, élénkzöld színét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...