photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. november 20., szerda

Mogyorós linzerek quinoával

Hipotézis: Ha a búza mennyisége = 0, akkor is tudunk finomat sütni.

Előzmények:
A múlt hétvégén tükörbe néztem és bevallottam saját magamnak, hogy igenis túl sok búzalisztet fogyasztok. Kenyér, péksüti, pogi, tészta, miegyéb formában és a bőröm bánja. Rántást már jó ideje elhagytam, a leveseimben is árpa szolgál a legtöbbször betétként. Mégis, búzát búzával. És attól most vonatkoztassunk el, hogy finom-, teljes kiőrlésű, vagy tönköly. Búza és kész.

Bizonyítás:
Szóval arra a nagy elhatározásra jutottam, hogy szeretett gabonám egy időre a kispadra kerül, és új játékosokat küldök be helyette a pályára. De ehhez utána kellett néznem, hogy egyáltalán kiket is állíthatok be! Mert a rozson és a mandulaliszten kívül mást ebben a műfajban nem tartok itthon, kénytelen voltam további alternatívák után nézni. Még szerencse, hogy a világháló és a könyvtár is tele van oly' sok okossággal, amire már előttem valaki más rájött, így nem érzem úgy, hogy kapásból fejest kell ugarnom az ismeretlenbe. 

Örömmel jelentem, hogy volt egy egész pofás kenyérpróbálkozásom a héten, aztán egy kevésbé sikeres egy másik receptvariációval (3 napja nem akar elfogyni...). Ezt követte egy fincsi sajtos keksz, egy még fincsibb palacsinta, és egy egészen lélegzetelállító linzer a mai napon. Ezek közül a legutolsó érte meg a fotózást, az is csak azért, mert nem engedtem senkit hozzányúlni, amíg meg nem szilárdul a tetején a csoki. Különben esélyem se lett volna :) 

Úgy viselkedik, mint egy mezei linzertészta, úgyhogy bánjunk ugyanúgy vele. Ha nem áll össze, rakhatunk hozzá vizet, ha túlságosan tapad, akkor pedig tegyünk hozzá még keményítőt. (Nekem tökéletesek voltak az arányok, de sosem lehet tudni...)

A receptet a The Essential Gluten-Free Baking Guide című könyvben találtam. 



Hozzávalók 20 db-hoz: 
  • eredetileg 75 g quinoa liszt - én simán kávédarálóban megőröltem a quinoát, nem volt semmilyen utóíze, úgyhogy ehhez a recepthez nyugodtan lehet így használni
  • 60 g törökmogyoró finomra őrölve
  • 50 g tápiókakeményítő
  • 1 ek őrölt kávé
  • 50 g nádcukor porrá őrölve/porcukor
  • 85 g vaj
  • 1 ek vaníliakivonat
  • díszítéshez: 30 g étcsokoládé 1 mk kókuszolajjal összeolvasztva

1. A quinoát, a mogyorót, a keményítőt, a kávét és a cukrot egy nagy keverőtálba tesszük és elkeverjük. 

2. Hozzáadjuk a felkockázott vajat, a vaníliakivonatot és a kezünk vagy egy késes robotgép segítségével omlós tésztát készítünk. (Nekem pikk-pakk összeállt, de nyugodtan lehet hozzáadni 1 ek vizet, ha nehezen menne.)

3. A sütőt 180 fokra vagy alul-felül sütés esetén 150 fokra kapcsoljuk.

4. Két sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.

5. A munkafelületet és a nyújtófát jól meghintjük keményítővel és kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát. Bőven használjunk keményítőt a hintéshez, nehogy leragadjon.

6. Kiszaggatjuk a linzereket, a sütőpapírra pakoljuk és addig sütjük őket, amíg kicsit megbarnul a szélük. (Nekem alul-felül sütős a sütőm, és ez kb. 10-12 perc volt)

7. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit és a kókuszolajat és a kihűlt linzerekre csorgatjuk.

2 megjegyzés:

  1. Szia! A quinoa mennyiségét én nem találom, vagy lemaradt valami okból kifolyólag?
    Nagyon jól hangzik, meg kell, hogy csináljam! :-)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszönöm az ötletet, valóban az volt a hiba, hogy egy olyan keresőn néztem, ahol előfordulnak ilyen hibák.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...