2013. december 10., kedd

Mandulás muffinok grillázs kalappal

Ezer bocsánat, el vagyok maradva a bejegyzéseimmel, de engesztelésképpen mára valami nagyon finomat hoztam :) Na, nem mintha ide felkerülne bármi is, ami nem finom...de az édesség azért az mégiscsak külön kiemelést érdemel!

Nyakig ülök a glutén- és tejtermékmentes receptekkel való kísérletezésben, és nagyon élvezem. Sokféle új alapanyaggal ismerkedem, és az utóbbi időben szinte minden nap KELL készítenem valami teljesen újat. Bevallom őszintén borzasztóan féltem attól, hogy le kell mondanom sok finom falatról, leginkább a süteményekről, így minél előbb szerettem volna megbizonyosodni arról, hogy liszt és vaj nélkül is el tudom készíteni kedvenceimet. 

Egy gluténmentes linzerreceptet már bemutattam pár hete, ma pedig következzen egy glutén- és laktózmentes muffin.
Ha díjat kéne kiosztanom a 3 legfőbb muffinkategóriában (csokis, gyümölcsös, diós), akkor a diós kategóriának az aranyérmét egy az egyben ennek a csodának ítélném oda. Hogy miért? Belül tökéletesen szaftos, másnapra sem szárad ki, hihetetlen magasságokba emeli a dió-fahéj-juharszirup hármasa a kissé roppanós és ragacsos kalappal a tetején. 

A recept apró változtatással Elana Amsterdam Gluten-free cupcakes című könyvéből van.



Hozzávalók 8 db nagy muffinhoz

Tésztához:
  • 100 g mandulaliszt
  • 2 ek kókuszliszt
  • késhegynyi só
  • fél mk szódabikarbóna
  • 4 ek nádcukor
  • 2 nagy tojás
  • 80 ml szőlőmagolaj (vagy kókuszolaj olvasztva)
  • 50 ml víz
  • 1 ek vaníliakivonat

Grillázshoz:
  • 100 g mandulaliszt
  • 50 g durvára vágott dió
  • 1 púpozott tk őrölt fahéj
  • 50 ml juharszirup (esetleg méz vagy agave)

1. Egy tálban elkeverjük a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a sót, a szódát és a nádcukrot.

2. Egy másik tálban elkeverjük a nedves hozzávalókat: a tojást, az olajat, a vizet és a vaníliát.

3. A nedves hozzávalókat a szárazhoz öntjük és elkeverjük.

4. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk (alul-felül sütés esetén 150 fok), és 8 muffinformát kiolajozunk vagy kibélelünk muffinpapírral.

5. Elkészítjük a grillázst: a mandulalisztet, a diót és a fahéjat összekeverjük, hozzáöntjük a juharszirupot és összedolgozzuk.

6. Minden muffinformába 2 ek tésztát teszünk, és kb. 1 ek grillázst oszlatunk el a tetején. 

7. Kb. 20 percig sütjük, amíg kicsit megpirul a teteje és a fogpiszkáló szárazon kijön belőle.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Megcsináltam, és nagyon finom lett, köszi. Még sok ilyent kérünk :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...