2013. december 28., szombat

Lenmagos kekszek rozmaringgal

A mai bejegyzés szereplőjéről előljáróban annyit, hogy a másik felem nem szereti a kekszet. Ebből viszont 1 tepsit benyomott tegnap este...

Remélem, felkeltettem az érdeklődésedet :)

További érdekessége, hogy gluténmentes és tojásmentes is, de egye fene nyugodtan használhatsz bele mondjuk teljes kiőrlésű búzalisztet is, ha szeretnél :) Az eredeti recept csicseriborslólisztet ír, de nekem az nincs itthon, sok másféle viszont igen. Eddig az alábbi liszteket próbáltam ki vele, és mindegyik remekül szerepelt: cirokliszt, quinoaliszt (quinoa kávédarálon megőrölve), mungóbabliszt (mungóbab kávédarálón megőrölve). Nyilván tojással is működik - én még nem próbáltam, nekem nagyon bejön ez a lenmagos verzió.  

Ez a rágcsa önmagában, vagy akár zöldségkrémek (hummusz , baba ghanoush) kísérőjeként is kiváló.

A receptet itt találtam. 



Hozzávalók 2 tepsihez:
  • 1/2 bögre lenmag (90 g)
  • 1/2 bögre forró víz (125 ml)
  • 1/3 bögre reszelt sajt (30 g - parmezán/gruyere/cheddar)
  • 1 ek friss rozmaring
  • 1 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 tk só
  • 1/2 bögre mandulaliszt (50g)
  • 1/2 bögre gluténmentes liszt vagy lisztkeverék (összesen 80 g - pl. cirokliszt/quinoaliszt/mungóbabliszt) vagy teljes kiőrlésű búzaliszt

1. A lenmagot egy kisebbfajta tálba tesszük és ráöntjük a felforralt vizet. 15 percre állni hagyjuk, amíg teljesen magába szívja a vizet, majd keverőtálba öntjük.

2. Hozzáadjuk a apróra reszelt sajtot, a rozmaringot, a fokhagymát, az olívaolajat, a sót, és összedolgozzuk.

3. Hozzáadjuk a mandulalisztet, a gluténmentes lisztet és összedolgozzuk.

4. Kissé ragadós tésztát kapunk, de ez pont így van jól. 

5. A sütőt 180 fokra kapcsoljuk.

6. A tésztát kétfelé vesszük. Az egyik adagot két sütőpapír között nagyon vékonyra nyújtjuk és a sütőpapíron szállítva a tepsibe rakjuk.

7. Ugyanezt megcsináljuk a második adag tésztával.

8. A tésztát éles késsel kb. 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk és betoljuk a sütőbe.

9. 10 perc után nézzünk rá, és a széleket vágjuk le, mert azok általában előbb megbarnulnak. A maradékot tegyük vissza sülni még 5 percre.

10. Hagyjuk 20 percet hűlni és utána fogyasszuk. 

2 megjegyzés:

  1. Ez is szuper lett! Ha nem baj, a receptedet megosztottam egy gluténmentes csoportban a Facebook-on, mert nagyon megérdemli!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Bogi! Megtisztelő, köszönöm :) Nálunk ez a legtutibb sós rágcsa.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...