2013. november 9., szombat

Baba ghanoush - Arab padlizsánkrém

A héten hozzánkvágott a szomszéd olasz bácsi egy szép adag padlizsánt, mondván, sokat vett a piacon :) Néztem! Aztán összecsaptam a két kezemet, mert beugrott, hogy most fogok baba ghanousht készíteni végre! 

Az erdélyi padlizsánkrémet mindig is imádtam, bár sajnos ritkán volt szerencsém az igazi, füstös verzióhoz. Fősulin volt egy korszakom, hogy akárhányszor a Stex Házban kötöttünk ki, padlizsánkrémes pirítóst rendeltünk, annyira jó volt! Aztán levették az étlapról :( Miért szüntetnek meg mindent, ami jó??!! 

A Baba Ghanoush a Földközi-tenger keleti részén lakó jóemberek fejlesztése, ezúton emelem kalapom előttük, mert sikerült egy igazi "ajjajj-kaját" alkotniuk. Szerencsére ez nem a rossz értelemben ajjajj, hiszen egy egészséges kis kencével van dolgunk. 

Már látom, hogy nálunk ez a padlizsánkrém kéz a kézben fog járni a hummusszal, egymást váltva a kenyérre kenhető kencék között. Ha lehet ez még krémesebb, mint csicseriborsóból készülő unokatestvére, és inkább a szezám jelleg dominál, kevésbé a római kömény. 

Lássuk, miről is regélek itt már percek óta!Hozzávalók: 
  • 2 db közepes padlizsán (kb. 700 g mielőtt a sütőbe kerül)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek tahini
  • 1/4 citrom leve
  • 1 ek olívaolaj
  • 1/4 mk római kömény
  • fél mk só
  • 1 marék petrezselyem 

1. A padlizsánokat késsel megszúrkáljuk, és bevágjuk a 190 fokos sütőbe jó fél órára. Közben párszor megfordítjuk őket, hogy egyenletesen süljenek. Akkor vannak készen, ha a kés oly' könnyedén átfut rajtuk, mint a vajon. Kivesszük őket a sütőből és hagyjuk hűlni.

2. Félbevágjuk a padlizsánokat, és a puha belsejüket egy késes robotgép táljába kanalazzuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, petrezselymet és az összes többi hozzávalót.

3. Simára dolgozzuk, ha szükséges, még igazítsunk a fűszerezésen. Fél órára a hűtőbe rakjuk, hogy összeérjenek az ízek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...