photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. augusztus 11., vasárnap

Tökmagos szendvicskrém

2001. ősz

Apu: Gyere, induljunk, kezdődik a meccs!
Én: Oké, oké, mindjárt megyek. Biztos, hogy kimegyünk? Elkezdett esni az eső :/
Apu: Sebaj, hozd az esőkabátokat, meg az esernyőt, max megtanítalak tökmagot pucolni!

És így is lett. A focimeccsen aznap 2 gól született, és én mind a kettőről lemaradtam, mert annyira elmerültem a pucolásban. Szép :)

Szóval Cucurbita Pepo. Nem tudok latinul, de ez a név annyira vicces, hogy gondoltam megjegyzem! Meg már csak az illendőség okán is, hiszen akad egy a tetőkertünkben, és most virágzik, gyönyörű :)


Csupán egy fél marék tökmag elfogyasztásával nagy lépést teszünk annak érdekében, hogy fedezzük az aznapi magnézium-, vas-, cink-, kálium- és foszfor-szükségletünk jelentős részét. Sok erő rejtőzik ebben az aprócska magban, bizony!

Férfiak számára fogyasztása pedig különösen ajánlott, hiszen védi őket a prosztatabetegségekkel szemben, sőt, még a szexuális vágyat is növeli. Lehetne esetleg kötelezővé tenni a fogyasztását? :) 

És akkor most jön a döntő érv: a zöld magocskákból készült szendvicskrém nem csak egészséges, de finom is! A fokhagyma-kömény-majoranna trió szerintem sokunk számára ismerős kombó, úgyhogy nem fogja hideg zuhanyként érni az ízlelőbimbókat. 

Ezt az adagot Édesanyám kenyerével és saját termelésű paradicsommal, paprikával és uborkával lapátoltuk be a minap. Igazi jó, nyári reggeli!



Hozzávalók kb. 1 bögréhez:

  • 1 bögre tökmag 
  • 1/2 bögre zabkorpa
  • 1 bögre víz
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoranna
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 csapott mk só
  • 1 mk pirospaprika
  • kevés chili
  • fél dl szőlőmagolaj (vagy más semleges ízű olaj)

1. A tökmagot és a zabkorpát ledarlájuk, egy tálba öntjük és elkeverjük. 

2. Fél bögre vizet felmelegítünk, és mikor már forró, beledobjuk a majorannát, a köményt, a sót és a felaprított fokhagymát. Lehúzzuk a tűzről és 3 percig állni hagyjuk.

3. A vizet ráöntjük a tökmagra, adunk hozzá olajat és még annyi vizet (kb. fél bögre), hogy a kenhetőnél kicsit lazább krémet kapjunk. Ez azért szükséges, mert a zabkorpa még dagadni fog, és ha nem adunk hozzá elég folyadékot, akkor nagyon száraz lesz a krém. 

4. Fűszerezzük még, ha szükséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...