photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. szeptember 14., szombat

Kókuszvaj

Mogyoróvajról, meg mandulavajról még csak-csak hallottam, de kókuszvajról…Az meg mi fán terem? – tettem fel magamnak a kérdést, mikor először belefutottam a jelenségbe. Jelentem ugyanazon, mint az első kettő :) Szóval aki eddig habozott volna belevágni az elkészítésébe ezennel felszólítom, hogy robotgépet elő, bevetésre készen állni! :) Tokkal-vonóval maximum 20 perc. Becsszó ;) 


A fenti kókuszvaj (coconut butter) nem összekeverendő a kókuszolajjal (coconut oil). A kókuszolaj a kókuszpálma magjának szárított beléből (kopra) készített növényi olaj. Ha a semleges ízű verziót választjuk, használhatjuk bármilyen étel elkészítéséhez, nem kell félnünk, hogy a pizza-szószunk kókuszos felhangot kap. 

A kókuszvaj ezzel szemben karakteres kókuszízű és tartalmazza a kókusz húsát, tehát a rostokat is. Hőmérséklettől függően lehet folyós állagú, de akár kőkemény is. Frissen elkészítve nekem mindig folyik, 1 nap pihentetés után a konyhapulton meg olyan, mint a beton. Nyáron értelemszerűen némileg változik a helyzet.

Hogy mire használjuk?

A friss kókuszvaj folyik, így akár kenyérre kenve is kiváló csemege, kígyóuborka nagyon passzol hozzá. Tunkolhatunk bele friss gyümölcsöt, édesszájúak nyugodtan csurgassanak rá egy kis mézet is. A folyékony kókuszvajból kiváló édességeket készíthetünk – pl. csokitáblát vagy csini kis bonbonokat

Ahogy a vaj kezd kihűlni, megszilárdul. Fél nap után már kőkemény, tehát ha újra szeretnénk használni, melegítenünk kell. Én magát az üveget szoktam egy fazéknyi meleg vízbe rakni, amiben tárolom, és várni, amíg megolvad. Türelemjáték. 

Fontos a jó minőségű (lehetőleg organikus) kókuszreszelék használata, hogy ízletes legyen a végeredmény. Ha túl régi a kókusz, vagy esetleg felütötte valamivel a kedves gyártó, akkor aztán órákig is ott állhatunk a gép mellett, nem fog összeállni a massza. Messzire kerüljük el azt is, aminek megvan az a jellegzetes mellékíze (tudjátok, mire gondolok, ugye?), ha jól tudom a hozzáadott tartósítószer miatt. 

Szóval, ha megvan "A Kókuszreszelék", elő a robotgépekkel, és vágjunk bele!
 

Hozzávalók kb. 1 bögre kókuszvajhoz:

  • 2 1/2 bögre kókuszreszelék (200g)
  • nagy teljesítményű késes robotgép (nálam egy 650 W-os Braun a nyerő)

1. A kókuszreszeléket a gépbe tesszük és, nagy fokozaton elkezdjük pörgetni. 2-3 perc után már látni fogjuk, ahogy a kókusz viselkedése megváltozik, elkezdenek összetapadni a szemek, majd szép lassan kezd masszává válni a dolog úgy az 5. perc környékén.

Készítettem egy ábrát, hogy el tudjuk képzelni, miről is hablatyolok. Fázisfotók az 5., a 10., a 15. és a 20. perc után:


2. Hagyjuk a gépet, hogy tegye a dolgát, de az 5. perc után valószínűleg már egy-egy szünetet kell tartanunk, hogy a gép falára tapadt darabokat spatulával lekapargassuk. Ne csüggedjen a lelkesedés, kókuszvaj lesz belőle – akárki meglássa!  A 15. perc környékén már nagyon szépen kezd kirajzolódni előttünk, hogy bizony ez kezd folyékony állományú lenni. Jó úton járunk, még pár perc és kész.

3. Tegyük lezárható üvegcsébe, mindenképpen torkoskodjunk be belőle pár teáskanálnyit, mert frissen a legfinomabb.

1 megjegyzés:

  1. Valóban csak jó minőségű kókuszreszelékből lehet megcsinálni!! Egyszer alászaladtam egy réginek - soha nem lett jó. Na de a második kisérletem, aaaaz, igen! Szuper!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...