photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2013. szeptember 11., szerda

Spaghetti carbonara - Póker csak egyféle van

Mikor süldőlány koromban beültünk kártyázni egy új csapatba, illedelmesen megkérdeztük, hogy milyen szabályok szerint folyik a játék. Erre az egyik fazon teljesen elhűlt fejjel közölte, hogy "Póker csak egyféle van!" Aztán percekkel később kiderült, hogy ez ilyen, ez olyan, az a játékos pedig amolyan módon ismeri a játékot, úgyhogy azóta ez a mondat szállóigévé vált a famíliában. Tanulság? Mindig tisztázzuk az alapszabályokat - és ez nem feltétlenül csak a kártyázásra vonatkozik :)

Így van ez a mai bejegyzésem főszereplőjével is, a százféleképpen átformált és sokszor lebutított spaghetti carbonárával is. Szénégető spagetti kérem, csak egyféle van! 

Most gondolom várod az eredeti receptet...Háhh! Az most itt nem lesz :) Mert hogy engem jelen esetben nem az eredeti érdekel, ahhoz volt szerencsém a szlovén tengerparton. Ha csak ott ettem volna, nem pötyögném szorgosan jelenlegi bejegyzésemet...A carbonara-készítési kedvemet az egyik Liszt Ferenc téri olasz étterem hozta meg, ahol ki mertem rendelni az "igazit". Mármint a számomra igazit. Meg talán a magyar bendőhöz közelebb állót. Ebben a verzióban sok a fokhagyma, nem látott nyers tojást, és a tejszín sem csak mutatóban van rajta.

Nekünk itthon ez a carbonara, de ki-ki nyugodtan keresztelje át Pistikére vagy Dzsesszikára, az eredmény ugyanaz lesz: egy finom, laktató ebéd :) 





Hozzávalók 4 főre:
  • 1 csomag spaghetti 
  • 150 g szalonna-sonka vegyesen (én felsált szoktam használni)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1,5-2 dl tejszín
  • szerecsendió
  • 40 g parmezán + a tetejére
  • só, bors
  • kevés olaj


1. Feltesszük a tésztának a vizet főni egy nagyobb lábasban, sót és kevés olajat teszünk bele.

2. A szalonnát és a sonkát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk. (felejtsük el a fokhagymanyomót, teljesen jól működik a kés)

3. Ha forr a főzővizünk, dobjuk bele a tésztát, az első pár percben kevergessük meg, majd főzzük al dentére!

4. Felmelegítünk egy kisebb edényt, beledobjuk a szalonnát, megvárjuk, amíg kicsit kisül a zsírja, és rádobjuk a sonkát is.

5. Pár perc elteltével beledobjuk a fokhagymát, 2 percig pirítjuk, majd levesszük a tűzről.

6. Egy tányérba beleütjük a tojást, ráöntjük a tejszínt, villával elkeverjük. Szerecsendiót és parmezánt reszelünk bele, majd megint elkeverjük.

7. Ha megfőtt a tésztánk, leszűrjük, majd visszaborítjuk a lábasba, amibe főztük.

8. Alacsonyabb lángra kapcsoljuk a rezsót, a tésztára tesszük a megpirított szalonnát, és nyakon öntjük a tejszínes keverékkel. Alaposan átkeverjük, pár percig hagyjuk sercegni, hogy egy kicsit süljön át a tojás, majd levesszük a lángról.

9. Tálalásnál még egy kevés parmezánt reszelünk a tetejére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...