2014. március 6., csütörtök

Duplán csokis-cukkinis muffinok

Beköszöntött a tavasz, így eljött az ideje, hogy megjelenjen egy újabb muffinos bejegyzés az oldalon. Egy kis odafigyeléssel könnyen készíthetünk az évszaknak megfelelő süteményt, figyelj csak! Ősszel  előnyben részesítjük a meleg narancsos, barnás, pirosas színeket így a sütőtökös muffin gyakorlatilag adja magát. Aztán eljön a december, amikor kellemes fahéjillat lengi be a lakást, és erősen hajlunk az édesebb sütemények irányába. A mandulás muffinok grillázs kalappal maximálisan kielégítik ezt az igényünket, úgyhogy az elmúlt időszakban gyakran szerepeltek a palettámon :)

Most hogy beköszöntött a március, már csak napok (errefelé lehet, hogy hetek...) kérdése, és tél bácsinak bizony szednie kell a sátorfáját! A tavasz az ujjászületés ünnepe, amit a friss levelek megjelenése, a harsogó zöld szín testesít meg. Ráadásul közeleg Szent Patrik napja is, úgyhogy minden aktuális, ami zöld :) Ünnepeljünk hát ezzel a csokis muffinnal, amibe egy apró csavarral könnyen belecsempészhetünk egy kis üde zöldet úgy, hogy a végeredmény egy pihe-puha finomság lesz. A kakaó szépen elrejti a muffinokban meglapuló zöldségdarabokat, úgyhogy nagy eséllyel senki nem fogja észrevenni a turpisságot, és elmaradhat a magyarázkodás :) Számunkra külön bónusz, hogy glutén- és laktózmentes! Jah, és ha lehet, akkor másnap még finomabb, mint aznap :)



Hozzávalók 12 db nagy (7cm átmérő) muffinhoz:
  • 3 tojás
  • 90 g nádcukor
  • 1/3 bögre szőlőmagolaj (80 ml) vagy 60 g kókuszolaj olvasztva
  • 1/3 bögre víz (80 ml)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 100 g mandulaliszt
  • 20 g kókuszliszt
  • 30 g kakaópor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 nagyobb darab cukkini (kb. 240 g) apró lyukú reszelőn lereszelve
  • 80 g csokibogyó/étcsoki tördelve

1. A cukkinit meghámozzuk (akár el is maradhat - ki hogy szereti), és kislyukú reszelőn lereszeljük, állni hagyjuk.

2. Egy keverőtálba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vizet, az olajat, a vaníliakivonatot és habosra keverjük.

4. Közben a sütőt 160 fokra kapcsoljuk.  

5. Külön tálban összekeverjük a száraz anyagokat: a liszteket, a kakaóport, a fahéjat, a szerecsendiót, a sót és a szódát.

6. A száraz hozzávalókat a nedveshez adjuk és elkeverjük. Kissé folyós tésztát kapunk, ez így jó.  (A gluténmentes tészta, mindig hígabb.)

7. A cukkinit megnyomkodjuk, kicsavarjuk a levét, és a masszához adjuk a csokibogyóval együtt, elkeverjük.

8. A tésztát olajozott muffinformába (vagy olajozott muffinpapírral bélelt formába) kanalazzuk, úgy, hogy a forma 2/3-ig érjen.

9. Kb. 20-25 percig sütjük őket, tűpróbával ellenőrizzük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...