Zöld turmix

A zöld turmix vagy más néven smoothie 2013 ősze óta olyan fontos része lett az életemnek, hogy illőnek tartottam egy külön oldalt szentelnem neki a blogon. Szeretném veletek megosztani a tapasztalataimat és természetesen a kedvenc receptjeimet is. Nem titkolt célom hogy kedvet kapjatok, és azon nyomban turmixgépet ragadjatok :) 

Zöld turmix forradalom

Durván így fordítanám Victoria Boutenko népszerű könyvének a címét magyarra, mely angolul Green Smoothie Revolution címen jelent meg 2009-ben. Engem ez a könyv indított el a zöld leveles növényekhez vezető utamon, amiért borzasztóan hálás vagyok.

A szerző maga és a családja is több súlyos betegségben szenvedett (cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés, ízületi gyulladás, aritmia, asztma, allergiák stb.), és ez ösztönözte őket arra, hogy változtassanak addigi életmódjukon. Victoria kipucolta a konyhájából a feldolgozott élelmiszeripari termékeket és friss zöldségeket, gyümölcsöket rakott a helyükre. Az első időszakban állítása szerint nem tudtak mit kezdeni ezekkel az ételekkel, úgyhogy inkább éhesen mentek lefeküdni. Aztán szép lassan rákívántak egy-egy banánra, narancsra, és elkezdtek utánajárni, hogyan is készíthetik el ételeiket a rendelkezésre álló nyers alapanyagokból. 

Már 7. éve hogy ezt az étrendet követték, de valami nem volt kerek. Valami hiányzott. Victoria elkezdte tanulmányozni a csimpánzok táplálkozási szokásait, mivel a tudósok szerint ők állnak a legközelebb az emberhez, hiszen a genetikai állományunk 99.4%-a megegyezik a miénkkel. A csimpánzok étrendjének durván a felét gyümölcsök, 40%-át levelek, 8%-át magok és fakéreg, 2%-át pedig rovarok, madártojás, kis emlősök teszik ki. Ehhez képest hogy néz ki a mai ember étrendje? Nem mernék megesküdni, hogy a leveles zöldek elérik akár az 1%-ot is...Manapság csapnivalóan kevés friss zöld leveles növényt fogyasztunk. Többségünk csak saláta alkotóelemeként (netán díszként a tányér szélén...) tudja elképzelni őket, de önmagában az sem csúszik, úgyhogy inkább nyakonöntjük valamilyen dressinggel. Az az igazság, hogy alábecsüljük a zöldeket, pedig ezek rejtik a megoldást sok-sok problémánkra. 

A zöld smoothie pontosan a csimpánzok étrendjét hivatott lemásolni, hiszen gyümölcsökből és levelekből áll. Önmagában képtelenek lennénk nagy mennyiségű levél elfogyasztására - lemenne a Nap, mire elrágnánk több maréknyit belőle -, ezért hogy jobban csússzon összekeverjük őket gyümölcsökkel és fel is aprítjuk őket, amennyire csak lehet, hogy az emésztőrendszer könnyebben boldogulhasson vele.

Észrevettétek, hogy időnként még a ragadozó állatok is szoktak legelészni? Tudatosan rendben tartják az emésztésüket, és képesek az öngyógyításra. Olvastam egy olyan történetet, hogy a szobacica nagyon beteg volt, és mikor egy barát tanácsára végre kiengedte a gazdája az udvarra, az állat azonnal a füvekhez és gazokhoz szaladt és serényen elkezdett legelészni. Mondanom sem kell, hogy meggyógyult. Mi emberek is képesek vagyunk az öngyógyításra, a szervezetünk még a komoly, évtizedek óta elszenvedett károkat is képes kijavítani, csak meg kell adni rá neki a lehetőséget és a megfelelő "üzemanyagot". 

"Táplálékod legyen gyógyítód!" 

Rövid idő alatt nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttatunk be a szervezetünkbe, amit rágcsálva nem lennénk képesek, arról nem is beszélve, hogy a felaprított zöld leveleket könnyebben megemésztjük. A zöldekben rengeteg A, K és C vitamin van, amire nagy mennyiségben szükségünk van és keveset fogyasztunk belőlük. A zöldek gyümölcsökkel kiegészítve édes, kellemes ízélményt biztosítanak, a turmix telít, de emésztése nem jár sok energiával. Sőt, energetizál! Ami reggel nem hátrány :) 

Hogy mi kerülhet a zöld turmixba?

Leveles növények: Spenót, saláta (zöld, lila, bármilyen fajta), pitypanglevél, fodros kel levél, rukkola, mángold, reteklevél, sárgarépa zöldje, petrezselyem, zeller, menta, aloe stb. Sok lenne felsorolni, hiszen annyiféle van, de ezek azok, amik azt hiszem nálunk is elérhetők, eddig ezeket használtam nagy sikerrel.

Gyümölcsök: mindenképp rakjunk egy magas pektintartalmú gyümölcsöt a smoothieba a többi mellé a krémes végeredmény érdekében (pl. banán, mangó, áfonya, eper, avokádó). Használhatjuk hozzá csak a gyümölcs levét is, pl. az almánál vagy az ananásznál, amit ha egészbe belerakunk, kásás lesz a végeredmény. Ezt elkerülendő, csak a levét használjuk föl.

Ízesítők: A citromfű, mentalevél, gyömbér, fahéj, szegfűszeg kiváló kiegészítője lehet egy smoothie-nak. Kis mennyiségben felhasználva kellemes ízvilágot érhetünk el.


Növényi tejek: mandulatej, rizstej, kókusztej, hogy csak a legalapabbakat említsem. Manapság már minden nagyobb szupermarket polcain megtalálhatjuk ezeket, amikkel kellő sűrűségűre higíthatjuk turmixunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...