Rólam

Szia! 

Üdvözöllek a blogomon, örülök, hogy idetaláltál.

ChocoCat vagyok, hivatásos haspók és hobbiszakács. Jelenleg ezen kívül főállású kísérletező, mellékállású anyuka, tudatos vásárló, újrahasznosító, kielégíthetetlen kíváncsisággal rendelkező nőszemély. Aki imádja a csokit :)

Az oldalamon sokféle recept közül válogathatsz, és megnyugtatlak, nem mindegyikben van csoki, sőt :) De azért bevallom, hogy az édességek a gyengéim, úgyhogy a desszertek valamilyen szinten túlsúlyban vannak. Hogy ne billenjen ki teljesen a mérleg nyelve, sok zöldséges egytálételt, turmixot, kenyérfélét és húsos főételeket is szerepeltetek a repertoárban. 


Nem vagyok vegetáriánus, se vega, se paleo, nem diétázom, nem eszem kizárólag nyerset, iszom alkoholt és néha elszívok egy-egy szál cigarettát, mert jól esik. Azt hiszem, mint ahogy az élet sok más területén, itt is az arányokon van a hangsúly


Mindazonáltal sok laktózmentes, gluténmentes, vegán és húsmentes ételt készítek, nem ok nélkül. 


2012 környékén gyökeres változtatásokon esett át étrendem, így a spájz tartalma is. Ennek legfőbb oka a bőrproblémám (ekcéma), ami születésemtől fogva elkísért, és 2013 őszén elviselhetetlen méreteket öltött. A helyzetet megelégelve elhatároztam, hogy a dolgok mélyére nézek, és kikísérleteztem magamon, mi okozhatja a tüneteket. Miután a két legfőbb allergén a búzaliszt és a tejtermék, ezeket kezdtem el leépíteni, ezzel párhuzamosan pedig egy tisztítást is végeztem bolhafűmaghéjjal (más néven útifűmaghéj vagy psyllium). A tüneteim 1 héten belül mérséklődtek, 2 héten belül pedig teljesen elmúltak!!! A kúra befejezése után, májtisztítást is végeztem máriatövismag olajjal. Pár hét után elkezdtem visszaszivárogtatni az étrendembe a búzát kenyér formájában, a tejtermékek közül pedig csak a kemény sajtot kis mennyiségben. Az ez után következő időszak tapasztalata azt mondatja velem, hogy a tejtermék, ezen belül pedig leginkább a vaj és a tejszín voltak a ludasok az allergiámat illetően, így ezeket azóta is messziről elkerülöm.

Nem szeretem a szabályokat semmilyen formában, viszont van egy-két irányvonal, amit igyekszem betartani a saját érdekemben és másokat is erre sarkallok. Van akinek a fokozatos átmenet jön be, mások a radikalitás hívei. Mindegy, melyik csoportba tartozol, a legfontosabb, hogy magadnak Te legyél az első. Az egészségedre csak Te tudsz vigyázni, más nem fog :)

Lássuk hát a teljesség igénye nélkül:

  • mindennapi nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás lé vagy turmix formájában (receptek a blogon)
  • fokozott vízfogyasztás (tisztított víz, szénsavmentes)
  • minimális tejtermékfogyasztás
  • minimális húsfogyasztás (heti 1-2)
  • feldolgozott élelmiszerek kerülése amennyire lehet
  • mindig elolvasom az élelmiszerek hátoldalán levő címkét, főleg új termék vásárlása esetén
  • változatos gabonafogyasztás (köretek és kenyér esetében is)
  • amiből sok fogy, mindenképpen otthon érdemes elkészíteni, hogy tudd, mit eszel pl. kenyér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...