photo Homelu_zpsc90f1c1a.png  photo Recepteklu_zpsa856d018.png  photo Roacutelamlu_zps36b6b767.png  photo Kapcsolatlu_zps6f43deca.png  photo Inspiraacutecioacutelu_zpseff107c0.png

2014. március 18., kedd

Dínós születésnapi torta

Kicsi fiam 4. szülinapjára készítettem ezt a tortát a dínóőrület jegyében. Imád mindent, ami dínós, meg kell állni a kirakatban vicsorgó T-rexek előtt, és a könyvekből sem elég sohasem ebben a témában :) 
A neten találtam egy videót, ahol megmutatják hogyan történik a formák kivágása és összeállítása. Szerettem volna, hogy a szülinapi "buliján" minden kisgyerek egyen a tortából, ezért glutén-és laktózmentes is lett egyben. A krémes sütemények tésztájához mindig mandulát használok liszt helyett, nekünk így sokkal jobban ízlik. A krém egyáltalán nem kókuszízű, úgyhogy aki ódzkodik tőle, merje nyugodtan használni, egy isteni finom csokis krém lesz a végeredmény. Próbáljunk gumimentes és minél magasabb zsírszázalékú (ajánlom a thai termékeket, nekem most 85%-os volt, Real Thai márkájú) kókusztejet használni a legkrémesebb eredmény érdekében. 

A díszítésnek a fantázia szabhat csak határt, én természetes színezékkel festett marcipánt használtam.

Ez az első formatortám, úgyhogy nyilván nem lett tökéletes, de az ünnepeltnek sikerült nagy örömet szerezni vele és ezért már megérte :)




Hozzávalók:

Tészta (2 db 20 cm átmérőjű kerek formához):
8 db tojás
6 ek nádcukor
180 g mandulaliszt (héjas mandula finomra őrölve)

Krém:
100 g étcsokoládé
3 ek nádcukor porrá őrölve
125 ml kókusztej
1 ek vaníliakivonat

Díszítéshez: marcipán

1. A sütőt 170 fokra (alul-felül sütés esetén 150 fok) kapcsoljuk.

2. 2 db 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

3. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a cukorral habosra verjük.

4. Óvatosan beleforgatjuk a keményre vert fehérjét, végül pedig hozzáadjuk a mandulalisztet és elkeverjük, hogy egynemű masszát kapjunk.

5. A masszát igazságosan elosztjuk a két formában, és kb. negyed óráig sütjük, vagy amíg kicsit megbarnul a teteje. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük, mert így könnyebb lesz kivágni belőle a formát.

6. Kis edénybe öntjük a kókuszkrémet, közepes lángon melegítjük, majd hozzáadjuk a feldarabolt csokoládét, végül pedig a vaníliakivonatot. A krémet kihűtjük és megvárjuk amíg kenhető lesz, és nem folyik le a tésztáról. (Nekem elég gyorsan dermedt, úgyhogy kicsit vissza is kellett melegítenem.)

7. A tésztából kivágjuk a dínó formát. Nézd meg a videót, így lesz a legegyszerűbb. Az elsőből lesz a törzse a lábacskáival. A második tésztából vágjuk ki a farkát és a fejét. Használhatunk sablont is, ha úgy tetszik, én szemre vágtam. 

8. Egymás mellé illesztjük a dínó részeit egy sütőpapírral borított deszkán, és a csokis krémmel szépen összetapasztjuk. Bevonjuk az oldalát is, és eltüntetjük a "vágásnyomokat" is. 

9. 2 órára hűtőbe tesszük.

10. Marcipánból megformázzuk a tüskéit, a szemeit, a karmait és a pöttyeit és rányomjuk a krémre. Ha van felesleges marcipánunk és türelmünk a dekoráláshoz kontúrt is húzhatunk a tészta szélén, és így eltüntethetjük a kisebb szépséghibákat is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...